A környezetre és az egészségre kockázatot jelentő szennyezés eltávolítása meghaladta az önkormányzatok anyagi lehetőségeit, a kármentesítésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv - Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Szennyezett területek kármentesítése feladatainak elvégzése” konstrukciójának (KEOP-2.4.0) kerete ad lehetőséget. A KEOP Európai Uniós társfinanszírozása segítségével sok év után, a tervezési munkálatokat követően, végre megkezdődhettek a kármentesítés kivitelezési munkálatai és megvalósulhat a kármentesítés. 

A 2010 őszén sikeresen lezárult projekt előkészítési szakasz keretében a volt szovjet katonai repülőtér területén feltárt szennyezés kármentesítésének előkészítése valósult meg, elkészültek a vonatkozó jogszabályok, valamint a pályázati struktúra által meghatározott, szükséges tervek, dokumentációk.

A kármentesítési kivitelezési feladatok elvégzése céljából 2010. márciusában a két érintett (tulajdonos) önkormányzat létrehozta a Sármellék-Zalavár Repülőtér Kármentesítő Társulást, amely a Sármellék-Zalavár volt szovjet katonai repülőtér kármentesítési feladatainak megvalósítási szakasza első lépéseként 2010. október 01-én benyújtotta a második fordulós – megvalósítási szakaszra vonatkozó – pályázati dokumentációt a Közreműködő Szervezethez. 

A benyújtott pályázattal a Társulás 100%-os támogatottság mellett bruttó 4.437.440.075 forintot nyert a repülőtér kármentesítési munkálatainak elvégzésére. A Támogatási Szerződést 2011. június 06-án írták alá, ezzel egy időben megkezdődött a kivitelezésben részt vevő szervezetek - közbeszerzési törvényt figyelembe vevő- kiválasztása, 2011. október 03-án pedig elkezdődtek a kármentesítés kivitelezési munkálatai.

A kármentesítési projekt zárási időpontja 2015. június 30-a, eddig kell a repülőtér területét olyan mértékben megtisztítani, hogy a szennyezés által előidézet kockázat elfogadható szintre csökkenjen. A kármentesítést úgy tervezték meg, hogy azok a lakosság nyugalmát, életét, a polgári repülőtér működését a legkisebb mértékben sem befolyásolják. A kármentesítéssel nőhet a környék turisztikai presztízse és akár az ingatlanok értéke is emelkedhet. Tehát végre egy olyan beruházás kezdődhetett meg, melynek nincsenek vesztesei, amelyben nincsenek ellenérdekelt felek.